Med en særindsamling vil DBM i samarbejde med lokale rumænere søge at imødekomme det akutte behov for forsyninger til roma’erne.

Coronaepidemien, som har ramt Europas lande hårdt, viser hvordan det ofte er de svageste, der rammes. De er ofte dem, der står bagerst i køen, når det gælder hospitalshjælp – og samtidig er det dem, der måske rammes hårdest, når samfundet lukker ned, som vi har set det i de fleste lande i Europa.

Vil du hjælpe med mad til roma’erne?

Rumæniens regering har indført meget skrappe restriktioner på færdsel – nærmest udgangsforbud. Man må ikke færdes uden gyldig dokumentation. Det rammer byernes hjemløse og gadebørn og især romabefolkningen meget hårdt. De har ikke adgang til at udskrive dokumenter fra internettet, så de må ikke
færdes. Deres økonomi er baseret på daglejerarbejde og gadehandel, hvilket stort set er blevet helt umuligt under de vilkår i denne tid. Roma’erne har ikke mulighed for at foretage indkøb af helt basale ting uden at komme i problemer. Ligeså er deres fremtid usikker. I normale år vil ca. 80.000 rumænere (og roma’er) tage til Tyskland for at arbejde som sæsonarbejdere i landbrug og vinproduktion (LINK). Tilsvarende rejser andre til Italien, Spanien, Frankrig og Skandinavien. Denne trafik vil blive kraftigt reduceret i 2020 pga. corona-krisen og myndighederne forsøger at registrere dem, der rejser.

Romaprovokationer

Desværre har nogle yngre roma’er også mistro til virusvarslingerne, så de skaber provokationer overfor myndighederne. Det er historier om at roma’erne skaber utryghed ved at spytte i hånden, inden de tager i dørgreb, eller bare rører unødigt ved flere ting som udtryk for foragt for information fra myndighederne. Roma’erne har også svært ved at blive hjemme, fordi deres livsstil er så orienteret om at leve udenfor.

DBMs team forsøger at få lov at dele mad ud.

DBMs team i Câmpulung og Pucioasa har rettet henvendelse til politiet om hjælp til at uddele godt 1400 pakker med mad til familier i roma-landsbyerne rundt om Câmpulung. Uden politiets tilladelse og hjælp vil det kunne medføre bøder og arrestation at levere disse varer.
DBM beder om støtte til disse fødevarepakker. Selv om Nicu Vulpe i Pucioasa har fået gode tilbud, vurderer vi, at der foreløbigt vil være behov for ca. 40.000 Danske kr. Der kan indbetales på MobilePay på 37930 (husk afsender) eller via netbank på reg. 2451 konto 7300.200.260. Mærk med ”corona”.

Rumæniens sundhedsvæsen er hårdt ramt

Rumænien som land er ramt hårdt. Landet har et skrøbeligt sundhedsvæsen. DBMs hjælpeindsats har gang på gang kunne hæve standarden med enkle midler som f.eks. hospitalssenge fra Danmark. Sygehusene har ikke råd til at dække den uhyggeligt store mangel på udstyr, der er
Mange sygehuse melder om manglende værnemidler. Adskillige læger og sygeplejersker har afleveret opsigelser på selv de allernyeste sygehuse, så regeringens løfte om 500€ i bonus til sundhedspersonale involveret i corona-kampen nytter ikke særligt meget. I forvejen er mange rumænske læger søgt ud af landet pga. lave lønninger (der er pt. ca. 40.000 ledige stillinger som læge, sygeplejerske mv. i Rumænien). Sydkorea og NATO er nok begyndt at levere værnemidler, men skaden kan allerede være sket, så personalet, deres patienter og deres familie er smittet.

Rumæniens Lombardiet

Helt galt er det gået i byen Suceava i det nordlige Rumænien. Her kom en 71-årig mand hjem fra Italien – og kom på sygehuset 3 dage efter. Ingen anede noget om COVID19, så han blev behandlet uden værnemidler og personalet blev smittet og spredte smitten rundt på hospitalet. Det har ført til, at byen på
116.000 indbyggere har ca 25% af Rumæniens COVID19-tilfælde. Den blev sat i total isolation af militæret den 31. marts, og kun godkendte vareleverancer kommer ind i byen.