2016-06-30-1Dansk Balkan Mission har på flere måde søgt at støtte evangeliets udbredelse
blandt det rumænske folk – og især i roma-landsbyerne. En af måderne, DBM tidligere har medvirket til det, har været ved at støtte udgivelse af solide luthersk litteratur på rumænsk – heri bla. Luthers lille Katekisme.

I 1996 støttede hhv. Dansk Balkan Mission og Nordisk Østmission (begge skandinaviske lutherske organisationer) trykning af den nu afdøde pastor Jancu Moscovici’s oversættelse af Luthers lille katekismus på rumænsk. Det meste lutherske arbejde i Rumænien foregår på enten tysk eller ungarsk. Med udgivelsen af denne bog – og støtte til at der kunne udgives yderligere 3 samlinger af Lutherskrifter på rumænsk, er der sket fremskridt. Lutherskifterne er udgivet af Logos forlaget i Cluj-Napoca i Rumænien, hvorfra de også kan købes: (http://www.logos.ro/…).

2016-06-30-2 Pastor Moscovici var jøde og født i Nordøst-Rumænien. Han blev luthersk kristen gennem Norsk Israelsmissions arbejde for jøder i Østeuropa omkring slutningen af 2. Verdenskrig. Han blev præst i Bucharest og tjente der sammen med den langt mere kendte Richard Wurmbrand. Moscovici oplevede ikke den samme forfølgelse som Wurmbrand med fængselsophold, men hans børn blev dog sendt ud af Rumænien (til Norge).
Efter at Moscovici fik tilladelse til at forlade Rumænien, blev han præst i Hamborg i Tyskland. Det var der, han fik kontakt med radiomissionen, Norea Radio Danmark. Gennem 30 år lavede han radioandagter på rumænsk, der via Trans World Radios station i Monaco blev sendt ind over jerntæppet. Dette stoppede han først med kort før sin død i 2001.

Moscovici lavede denne rumænske oversættelse af Luthers lille katekismus i 1996. Den blev i første omgang spredt gennem Logos forlaget og via Moscovici’s kontakter i Rumænien, men et mindre restoplag findes nu hos DBM, og som andre bøger fra DBM kan den bestilles mod kun at betale porto.