DBMs medarbejdere har afholdt undervisningsdage i DBMs hus i roma-landsbyen Cetateni.

DBMs medarbejdere har afholdt undervisningsdage i DBMs hus i roma-landsbyen Cetateni. Da huset blev bygget i 2014-15, blev der indgået en aftale med kommunen om, at grunden blev stillet gratis til rådighed mod at DBMs medarbejdere i området sørgede for nogle bestemte tiltag.

Et af de tiltag er at sørge for forskellig undervisning af børn og voksne i landsbyen. Det er en del af formålet med at være til stede i landsbyen, så det er ikke en ekstra byrde, men Adi og Gigi fortsætter med dette.

Besøg af specialpædagog

Til denne omgang havde de dog også fået frivillig hjælp af fru Steluta Salcescu, der er pædagog ved specialskolen i Câmpulung. Hun gav børnene undervisning i forskellige emner – både praktisk kreativitet og mere mental træning. F.eks. trænede hun med dem evnen til at være tålmodig, som de kan bruge, både når de er i skole – men også i fritiden, derhjemme og senere i forbindelse med arbejde.

I de kreative øvelser blev børnene sat til at arbejde med plastperler til smykker og undervist i at lave bestemte kreative ting – som en særlig sommerfugl. På den måde lærte de både at arbejde efter en model og at lave noget kreativt på egen hånd. Det blev et rigtigt godt forløb og glædeligvis lovede fru Steluta at komme en gang hver uge i denne ferie og i løbet af det næste skoleår at besøge Cetateni en gang om måneden.

Vandets kredsløb

Som anden halvdel af undervisningen lærte Adi børnene om vands cirkulation i naturen – gennem fordampning, regn, nedsivning og anvendelse. Derefter fik han anledning til også at fortælle om, hvordan Bibelen forklarer vand som Livets vand – og at det er vigtigt at have netop dette livets vand fra Gud.

En af drengene fik rigtigt godt fat i vandets cirkulation i naturen og fik lavet en model, så han kunne gengive og forklare det ved hjælp af så tekniske ord som fordampning, kondens og loven om tyngdekraft. Det er dejligt at se, at han kan tale med sin far om det (der var med ham til undervisningen), da det er en sjælden oplevelse at se en far hos romaerne, der sådan engagerer sig i sine børn.

Et par uger senere

Næste gang fru Steluta kom til Cetateni var et par uger senere. Hun viser, at hun er kommet til at holde af børnene igennem sin tålmodighed med dem – et tydeligt udtryk for at hun har så gode erfaringer med f.eks. autistbørn. Efter bibelundervisningen havde vi kreative aktiviteter med udklipsopgaver. Der blev også tid til at lave en lille fuglekasse af papir. Imens nogle foldede papir og lagde farver på, var andre beskæftiget med matematikopgaver på tavlen – så der blev både lavet gange og dividere-regning.
Luca (Steluta’s søn) er også en lidt speciel dreng. Han elsker at lege med Rubik-terninger (han havde 3 med i tasken). Nogle af drengene var meget
interesseret i den og fik en længere snak med Luca om det. En pige lånte en af hans terninger og lykkedes med at få den til at blive korrekt.

Fru Steluta har ikke været så hyppig kirkegænger de senere år. Hun har dog udtrykt glæde ved dette samarbejde, fordi det viser hende, hvordan hendes faglighed og den kristne hjælp til romaerne kan gå hånd i hånd.

Mihaita – måske en tyv.

Imens fru Steluta underviste i huset i Cetateni kom nogle ophidsede drenge løbende ind i bygningen for at få fat på Adi. De var ude efter at finde Mihai (som tidligere har fået sine øjne opereret gennem DBMs støtteprogram).

Adi havde godt set Mihai komme på en cykel, men han var ikke kommet ind til undervisningen. En af de ophidsede drenge fortalte så, at Mihai havde ”lånt” hans cykel – og det var derfor de jagtede ham – og fór videre med et ”Tak sir” til Adi, der bemærkede at disse drenge faktisk var så
høflige som drenge ellers næsten ikke findes i roma-landsbyerne.

Adi fortæller videre, at han og Gigi har talt med Mihai flere gange – og at de nok skal gøre det igen. Desværre er han ved at udvikle sig i en uheldig retning på flere måder. Han tigger penge på steder, hvor han let falder i dårligt selskab. Det skyldes måske at hans forældre begge arbejder langt hjemmefra – hans mor sælger tranebær inde i de større byer og faderen er hyrde oppe i bjergene, så Mihai rammes uheldigt af sine forældres fravær – så han har fundet andre til at vejlede sig i livet. Mihai fik sit syn igen ved Jesu kærlighed og omsorg. Nu beder vi om at han ved Guds nåde må live ført ad en anden vej i livet.