Familien Daniela og Petre Samoila, begge er 48 år, forsøgte at finde lykken i Frankrig. Det var som så mange andre romaer, der søger mod det vestlige eller nordlige Europa for at finde en højere levestandard.

Fattigdom fik dem afsted

De tog afsted på grund af fattigdom hjemme i Rumænien. De havde en ide og håb om at kunne tjene nogle penge ved at samle jern og andet metal – sælge det – og evt. tigge der.

Roma – sig selv nærmest

I Frankrig mødte de nogle romaer af Ursari-stammen (se mere om roma-stammer). Nogle af dem fik familien Samoila til at købe en jordlod af dem. Den kostede 100€ og først bagefter fandt Samoilas ud af at Ursari-erne slet ikke ejede jorden, men bare solgte den som om de var ejere. Petre byggede en lille hytte som et værelse af pap og krydsfiner på grunden. De fik også lavet et altid-rygende komfur af en tønde metal. Familien måtte vaske sig i et lille plastik-kar.
Ind i mellem lykkedes det at finde noget tøj og andre ting, som var efterladt af franskmændene. Dem gemte vi bag vores lille hytte, for at kunne samle det og sende det hjem til familien i Rumænien. Desværre oplevede vi bare, at naboerne – Ursarierne – stjal det vi havde samlet, så snart de så muligheden for det. Det var ekstremt svært, sagde Daniela.

Tilbage til Rumænien

Efter et stykke tid fik parret kontakt med en fransk humanitær organisation, der foreslog dem at rejse tilbage til Rumænien, hvor foreningen så ville hjælpe dem med at komme i gang med en lille gård, så de kunne få en bedre levestandard. Det accepterede de og kom tilbage til Rumænien.
De fik i Rumænien besøg af en kvinde fra den franske organisation, der hjalp dem med at købe materialer til at bygge nogle lader og forskellige stalde til svin, køer og til får. Daniela byggede stalde og lader sammen med sin mand og nu venter de på at organisationen sender dem de dyr, der er aftalt i en kontrakt for det  første år.

En anledning til samtale

Daniela fortalte mig med glæde disse ting, der er skete for dem. Gigi fortæller da, at det også blev en anledning til at tale med hende om Guds godhed og hvordan han ser til hvert menneske på jord, for at nå dem med evangeliet om Jesus. Det blev en god samtale.