Der har i flere år været problemer med bjørne i både roma- og rumænske landsbyer i området omkring Câmpulung.

af Adrian Dulgheru

I årevis har det været et problem i Rumænien, at bjørne kommer ud af skovene og går ind i landsbyer og endda byer. De opleves som en reel trussel mod mennesker og dyr, når de sultne søger mad.

I begyndelsen blev det regnet for en særlig begivenhed, hvor nogle f.eks. forsøgte at tage selfies med bjørne i baggrunden – eller bare billeder af, at bjørnene gik i skraldespande inde i byerne. Efterhånden er det blevet mere kompliceret. Det er sket, at nogle er blevet overrasket af bjørne, at bjørne hopper op på parkerede
biler, ligesom mange hunde og andre dyr er blevet dræbt.

For roma’erne er det en ganske alvorlig sag. Deres landsbyer ligger som de første, når bjørne kommer ud af skovene. Roma’erne er derfor mere udsatte for at få ‘bjørnebesøg’, som der desværre meldes om flere af i år. Samtidig er roma’ernes økonomi og daglige mad- og varmeforsyning afhængige af, at de kan færdes i skoven for at plukke frugt, samle svampe og brænde. Den færdsel er nu truet af problemerne med bjørne.

For 2 år siden var den økonomiske situation i Valea Macelarului rigtig dårlig, fordi roma’erne ikke kunne hente ressourcerne i skoven til videresalg, og nu ser det ud til, at ‘bjørneproblemet’ bliver årsag til, at de igen ikke kan samle skovens rigdom. De går i skoven i grupper, og det er heller ikke altid en god idé, for da oplever bjørnene sig lettere truet – og kan gå til modangreb.

Kvinder fortæller

Orita, kristen kvinde fra Valea Macelarului, fortalte om det i bilen på vej gennem dalen fra Gamacesti til Valea Macelarului. Hun var tidligere ikke bange for at gå alene i skoven nede ved floden, fordi hun var så tryg ved at kunne synge kristne sange. Men siden bjørnene er begyndt at komme i Valea Macelarului næsten hver nat, og nogle gange også om dagen, så tør hun ikke gå alene mere.

Jeg fik nævnt at have hørt om en fuldvoksen so, der blev dræbt og flået op af en bjørn i Bughea de Jos – og om lignende tilfælde i udkanten af Câmpulung, Cetateni, Valea Mare og i flere andre landsbyer. Lucica, der også er en kvinde fra Valea Macelarului, fortalte videre, at en bjørn var gået ind i deres nabos
baggård og taget en gris der. Det viste sig at situationen fra Bughea de Jos også var foregået på næsten samme måde i Valea Macelarului.

I august 2021 skrev lokalavis “Rucăr, Stoeneşti, Mioarele, Bughea de Jos – det er en ukomplet liste med steder, hvor bjørne har ødelagt varer og dyr det sidste halvandet år. En bjørn angreb natten mellem søndag og mandag et par grise og en hest i landsbyen Valea Măcelarului i Bughea de Jos kommune. Folk i landsbyen frygter for deres og børnenes liv og har højtalere tændt om natten for om muligt at skræmme bjørnene – selv om det indtil nu ikke har hjulpet.

I landsbyen Rucăr kom der en bjørn søndag aften, og et andet angreb fandt sted i Dâmbovicioara. Der er op mod seks problembjørne, der færdes i kommunen, og en dag dræber en af dem måske en person”, sagde en beboer fra Valea Macelarului.

Lovgivning skal på plads

Ændringer kommer langsomt i Rumænien. Mange vil gerne kunne beskytte sig selv og deres ejendom og ønsker, staten skal tillade at skyde bjørnene, hvis de udgør en livsfare.
Det er stadig ikke lovligt, og selv om loven er blevet drøftet hen over sommeren 2021, er det endnu usikkert, om tilladelse til skydning af problembjørne
falder på plads. I eftersommeren vil der givetvis være flere sammenstød med bjørne, når roma’erne samler frugt. Der er brug for forbøn for roma’erne og at
regeringen færdiggør loven til beskyttelse af menneskeliv.

Herunder ses to nyhedsudsendelser og en privat-optagelse med situationer, hvor bjørne dukker op i hverdagslivet blandt rumænerne i Câmpulung-området.