Viola Fronkova

Viola Fronkova, der i mange år har været drivkraft og leder af den lutherske kirkes mission blandt romaer i Slovakiet.

I foråret 2017 besøgte DBM en tidligere leder for mission blandt roma’er i Slovakiet, Viola Fronkova. Viola samarbejder i dag med Lutheran Heritage Foundation (LHF) v. Matthew Heise om udgivelse af bøger om den lutherske kirke i Slovakiet under både nazisme og kommunisme. I den periode havde denne kirke en del mission blandt roma’er i Slovakiet.
I forlængelse af det møde er der nu kommet en aftale i stand med Det Slovakiske Evangelisations Center v. Slavomír Slávik om oversættelse af ”Et er nødvendigt” til slovakisk. Målet er en udgivelse i foråret 2019 efter samme principper om gratis uddeling, som gælder på engelsk, spansk og rumænsk.

Slovakiske menigheder i Rumænien

Kirkens kor i Butin, Rumænien

I forlængelse af kontakterne i Slovakiet er der også opstået kontakt med den slovakisk lutherske kirke i det vestlige Rumænien v pastor Dušan Vanko. Via Viola Fronkova har de fået kendskab til ”Et er nødvendigt” og efterspørger den på rumænsk. Derfor var det en stor glæde at kunne sende ca. 75 kg. rumænske bøger afsted i en særlig sending. Til højre ses deres kor i menigheden i Butin.

Teologisk uddannelsessted i Tartu, Estland

Som en anden udløber af samarbejdet med Viola Fronkova i Slovakiet opstod der i juni måned en kontakt til Tartu Academy of Theology (TAT) i Estland, hvis leder ses til højre.

Leder af Tartu Teoloogia Akdeemia i Estland Siimon Haamer med engelske udgaver af “Et er nødvendigt”.

Det er et uddannelsessted for præster til den lutherske kirke i Estland. Uden at DBM er gået ind i nærmere kontakt med stedet, blev der efter aftale sendt 70 sæt af ”Et er nødvendigt” på engelsk til Estland.

Flersproget forsendelse

En samtale ved en informationsstand førte til at DBM i slutningen af juli fik endnu en forespørgsel. Denne gang var det fra Toulouse i Sydfrankrig. Der sad en gruppe kristne farsi-talende iranere, som både manglede bibler og bøger til kristen oplæring.
DBM fik 300 Ny Testamenter fra en kontakt i Haderslev. Desuden blev der pakket adskillige minibøger på farsi samt flere af hæftet med “Hamidehs vidnesbyrd”, hæftet “Syndernes forladelse” og “Luthers lille katekismus” på farsi. Det viste sig dog, at den lokale kirke også driver mission blandt romaer i området, så de endte med at få adskillige sæt rumænske ”Et er nødvendigt” og andet rumænsk med i kasserne.

Forsendelsen til Toulouse ankommet til Barcelona.

Denne forsendelse blev parat til afsendelse samtidig med at Jan-Tore Olsen fra den norske missionsorganisation Sarepta kørte igennem Danmark. DBM skylder ham tak for at han tog kasserne med. Efter et par misforståelser er bøgerne nået frem via den kontakt i Barcelona, der ses her.