Vaskemaskiner til to trængende kvinder

Sigøjnerne har et stort behov for vaskemaskiner. Selv i vore moderne tider vasker mange af dem deres tøj i hånden, manuelt. Det var også tilfældet for kvinderne Geta fra Gamacesti og for Orita fra Valea Macelarului. De vasker normalt deres tøj manuelt. Derfor bliver kvinder som dem ofte syge, fordi de vasker deres tøj ude i det kolde vand – og gør det året rundt.

Der skulle købes vaskemaskiner

Adis ven, Nelu But, hørte om den uheldige situation for roma-kvinderne – at de vasker tøj og sig selv på denne måde fra Adi. Så skaffede Nelu nogle penge og gav dem videre til Adi, med det formål at der skulle købes 2 vaskemaskiner – og Adi måtte købe to simple maskiner til kvinderne. I venstre side kan de lægge det snavsede tøj til vask. Efter vask flyttes tøjet til højre rum, hvor der er et simpelt tørresystem ved langsom rotation. Denne lille maskine kan nemt transporteres, for den vejer kun et par kilo. Så er det let for kvinderne at tage den med hen til et  sted med adgang til vand, hvis de ikke har indlagt vand i huset (hvilket er situationen for ca. 80% af romaerne). Det gør ikke så meget, at der kun kan vaskes 3 kg. tøj pr. gang, for kvinderne lader gerne maskinen køre mange gange på en dag.

Nu kan Geta og hendes børnebørn få renere tøj. Og også Orita kan nemt vaske sit tøj og holde sig rask på den måde. Det var en glædelig måde, at Nelu fik rejst nogle penge, så Adi kunne hjælpe nogle med nogle tydelige behov.