2. del af “Tabita”-projektet – sykursus i romalandsby!

Tabita-undervisningen, hvor unge piger og kvinder har fået lært at bruge symaskine, har været til stor glæde for kvinderne i Valea Hotarului (ved Dragoslavele). Samtidig har undervisningsholdet fra Pucioasa også været til stor glæde både for piger og kvinder og for de øvrige medarbejdere, for de har på en særlig måde taget det på sig både at undervise og hjælpe – og at formidle kristentroen ved deres fælles timer.

Avi fra kirken i Pucioasa havde en snak med pigerne om det at være en kristen. Hun havde også en illustration med, som nok er kendt fra Youtube, men ikke så udbredt blandt romaerne. Hun forklarede, hvordan Guds Ords tilstedeværelse i en kristen forandrer et menneskeliv, så synden presses ud. I sin illustration fik hun synden til at fylde vandet i et glas, ved at farve det med blåt blæk. Det rene vand, som hun derefter hældte på, skal gøre det ud for Guds Ord og den Hellige Ånd. Sådan en illustration fanger de unge pigers opmærksomhed, så de lytter meget intenst, som det kan ses på videoen.

Da pigerne gik i gang med at sy, lavede de alle mulige husartikler: forklæder, små bukser, sovepudebetræk, masker.

Vi var færdige med dette 2. kursus den 23. marts. Samme dag fejrede Georgiana (medlem fra kirken i Puciasa) sin fødselsdag, så vi sluttede denne smukke dag med at uddele forskellige gaver:
Vi havde en bog med andagter om bøn, “Herre, lær os at bede” (skrevet af en rumænsk præst, Vasile Talos, der døde af Covid-19 i 2020). Desuden fik pigerne selvfølgelig de ting, som de havde syet, og de fik et eksamensbevis, som Daniela Vulpe havde skrevet deres navn på.

Så afholdt vi en overrækkelsescermoni og gav dem vores tillykke! Håndarbejdslæreren Nuti kaldte hver deltager frem for at modtage gaverne ovenfor. Pludselig blev alle pigerne så nervøse, generte og samtidig glade. Blandt deltagerne var der en mor og datter og to tvillingepiger.

Suk efter flere kurser

Samlingen blev afsluttet med at Adi afsluttede kurset med at forkynde fra Tabita-passagen i ApG. Han talte om den der kan oprejse de døde i live til evigt liv. Til sidst havde hver deres symaskine med sig hjem, efter at have haft det sidste råd som: “Fyld ikke almindelig olie fra køkkenet i maskinerne, men en særlig olie til symaskiner og passende nåle”. Hvis disse piger kunne give en anmeldelse, vil det være et 5-stjernet, fordi kurset blev udført i Kristi kærlighed. De ville også sige, at “dette kursus var så godt, så vil vi gerne have flere symaskinekurser i fremtiden”.
Det er en åben dør og en god anledning til at forkynde evangeliet. Så hvis nogen har almindelige symaskiner stående i Danmark, så send dem bare denne vej. Der er masser af piger, der ønsker at lære at sy og har lyst til at have en sådan maskine i deres hjem.

Uddeling af borde

Den samme dag var der også anledning til at dele borde ud – borde, som er kommet fra Danmark. Børn her i landsbyen har ikke borde og stole i deres hjem til at lave lektier. Da vi fortalte kvinderne om uddelingen, fortalte Larissa, der er mor til en lille dreng, at hendes lille dreng derhjemme har svært ved at skrive sine opgaver, fordi han kun har sin seng som underlag, når han laver hjemmearbejde. Den slags har en halmseng ikke været særlig velegnet til.