96 … eller 97 år

Vi har flere gange besøgt Maria Miu i Gamacesti. Hun fortæller om sig selv, at at hun er 96 år gammel. I 2016 fik DBM lov at reparere hendes skorsten, men nu havde hun brug for hjælp igen. Hendes slægtninge påstår at hun i stedet er 97. De ved det ikke med sikkerhed … det er ganske enkelt for mange år at tælle og der er ikke nogen, der har det præcise antal. Maria er formentlig den venligste kvinde i Gamacesti.

Marias “far”

Hun blev enke for 30 år siden, men da hun fortalte det til os med tårer i øjnene, kom det også med, at ”hendes far” var hos hende hele tiden. Hun har aldrig lært at læse, men hun har en børnebibel på sin pude. Den er forsynet med store bogstaver og mange flotte tegnede billeder, og det er billederne, Maria har sin stærke tro fra. Da hun viser os forsiden af børnebibelen fortæller hun, at ham på forsiden er hendes far, Jesus. Vi lod være at kommentere på det, for hun elsker sin
Jesus. Hun går også trofast i kirke, så hun lever i evangeliet om hans død på korset for hende.

Langsomt kogt kål

Da vi besøgte hende i det lille 3,5 x 2,5 m hus, var hun ved at lave mad.
Hun var ved at koge kål “langsomt” i en lerkrukke. Det er en ret genial måde at koge kål, og tidligere var det en meget udbredt måde at tilberede  mad i Rumænien, så alle bedsteforældre har kendt og brugt den metode. Lerkrukken sættes tæt op ad ildstedet på komfuret, så indholdet bliver varmet op til kogepunktet. Derefter skal det koge langsomt en god tid. Maria kogte blot den lille mængde, som hun havde brug for – nok til en person.

Revnet komfur

Vi kom egentlig hos hende, fordi hendes søn havde fortalt os at hendes komfur er revnet, så der kommer røg ud i hendes lille hus. Desuden er der også huller i gulvet, så der løber mus og andet utøj ind hos hende den vej. Derfor havde vi købt cement til både at dække huller og havde sammen med sønnen en plan om at give hende et nyt komfur. Oven i det skulle hun også have nogle puder, et tæppe og noget mad.
Hun var meget taknemmelig for arbejdet med komfuret og gulvet og spurgte os undrende om, hvor meget glæde, vi dog troede, hun kunne nå at få af dette komfur? Vi kunne blot svare hende, at så længe vi har mulighed for at hjælpe hende, skulle hun bo under ordentlige forhold.

Maria lever i håbet

Vi sluttede af med at læse det sidste kapitel i Bibelen – Johs Åb 22 – om Jesus og hans brud i Himlen og bad sammen. Det er en stor glæde at kunne hjælpe Maria!